Ders İçeriği

Bu ders kapsamında; eğitimde bütünleştirme araştırmalarının rolü, araştırma projelerinin seçim ve değerlendirme prosedürleri, veri analizi teknikleri ele alınacaktır. Bu ders kapsamında şu hedeflerin gerçekleştirilmesi beklenmektedir: eğitim araştırma yöntemleri hakkında bilgi edinmek, güncel profesyonel bir bakış açısı tanımlamak için ilgili alana yönelik alanyazını tanımak, mevcut mesleki uygulama ve alanyazına yönelik araştırılabilir bir problem durumu oluşturmak, problem durumunu hedef alan test edilebilir hipotezler ya da araştırma soruları geliştirmek, alanyazın taramalarında kullanılan kaynakları gösteren referansların listesini oluşturmak, problem durumuyla ilişkili alanyazını analiz etmek, bir dönem projesi için uygun bir araştırma tasarımı geliştirmek, APA stilini kullanabilmek.  

Araştırma ve öğretim sürecinin ne olduğu, uygulamalı davranış analizi nedir ve ilkeleri nelerdir, tek denekli araştırma modelleri ve tek denekli araştırma modelerinin özellikleri, ABAB modeli, tersine çevirme modelleri, çoklu başlama modeli, çoklu yoklama modeli, karşılaştırma modelleri, karşılaştırma modellerinin özellikleri, ABC modeli, dönüşümlü uygulama modeli, parallel uygulama modeli.


Bu ders, özel eğitim alanıyla ilgili nitel araştırmaları planlama, düzenleme, yürütme ve raporlama süreçlerine odaklanır. Ders, felsefi varsayımlarıyla birlikte nitel araştırmanın tasarımını ve doğasını, beş farklı nitel araştırma geleneğini, sorun tanımlamayı ve uygun verileri toplamayı ve analiz etmeyi içerir. Ders ayrıca, görüşme, katılımlı ve katılımsız gözlem, etnografik analiz, görsel veri analizi, arşiv ve tarihsel analiz, içerik ve söylem analizi ve vaka analizi gibi veri toplama ve analiz tekniklerini kapsar. Ders bu konularla ilgili temel okumaların yanı sıra, nitel araştırma yöntemlerini kullanan görgül araştırmaları da içerir.