Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Muhasebenin temel kavramları ve genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri. Bilanço ve gelir tablosu; hesap kavramı ve hesapların işleyişi. Hesap planı, defter ve belgeler. Çift taraflı kayıt yöntemi konularını kapsamaktadır. Öğrenciler bu dersi tamamladıkları zaman şu konulara vakıf olacaklardır: İşletmenin tanımı, amaçları, varlıkları ve bu varlıkların elde edildiği kaynaklar. Muhasebenin tanımı ve işlevleri, muhasebe ile ilgili taraflar. Bilançonun tanımı, eşitliği ve içeriği. Gelir tablosunun tanımı, içeriği, bölümleri ve şekli. Hesap ve hesaplara ilişkin terimler, bilanço hesaplarının işleyişi. Hesaplar ve bilanço arasındaki ilişkiler, sermayedeki değişmelerin gelir ve gider hesaplarında izlenmesi. Bilanço hesapları, gelir tablosu hesapları, hesap planı. Açılış bilançosunun düzenlenmesi. Yevmiye defterinin işlevi, yevmiye defterinin şekli ve işleyişi. Büyük defterinin işlevi ve şekli, işlemlerin yevmiye defterinden büyük deftere geçirilişi. Mizan şekli, mizanda aranacak eşitlikler, mizan türleri.

Bankacılık muhasebesi dersi, ülkemizde önde gelen sektörlerden olan Bankacılık alanında öğrencilerin bankacılık muhasebesini öğrenmelerini, bankacılık faaliyetlerinin nasıl ve hangi esaslar çerçevesinde muhasebeleştirildiklerini anlamalarını amaçlamaktadır. Bu bağlamda Bankacılık sektöründe kullanılan KKTC Merkez Bankasının yayımladığı Tek Düzen Hesap Planı (THP) izahnamesi, THP detayı ve THP Değerleme esasları kitapçıkları ile teorik ve pratik uygulamaların öğrencilere öğretilmesi amaçlanmaktadır. Dersin sonunda öğrenciler banka hesaplarını tanıyarak muhasebe kayıtlarını oluşturmayı ve Bilanço kalemleri ile Kar/Zarar tablosunu çıkartarak bunları yorumlayabilmeyi öğreneceklerdir.

Bu derste stratejik şirketlerin yönetim ve iş modelllerinin seçimi, ve bu kararların en verimli şekilde nasıl uygulanabileceği, çok miktarda örnek çalışmaları üzerinden aktarılacaktır.

Ticari işlemlerin, uygun hesaplara çift taraflı kayıt prensibine göre aktarılması ve dönem sonu envanter kayıtlarının işlenmesi, kar zarar cetvelinin (gelir tablosu) ve bilançonun hazırlanması konularını kapsamaktadır.

Bu dersin amacı işletmede üretilen mamül yada hizmetin maliyet fiyatını hesaplanması, işletme giderlerinin denetimi, fiyat incelemeleri ve satış fiyatlarının belirlenmesidir.

Bu dersin amacı, paranın niteliklerini ve ekonomideki yerini anlatmak, bankacılık sisteminin nasıl çalıştığını irdelemek, bankaların verdiği hizmetleri incelemek, faizlerin nasıl belirlendiğini göstermek, para piyasalarının nasıl çalıştığını incelemek ve bankaları ve para piyaslarını denetleyen kurumların görev ve yetkilerini örneklere dayanarak açıklamaktır

Bu ders, Muhasebeye giriş dersinin devamıdır. Değişik yövmiye defterlerine kayıtların nasıl yapıldığını öğretir. Ertlemeli ve gecikmeli ödemelerle ilgili düzeltmelerden örnekler verir. Stok isşlemlerini anlatır. Uzun ömürlü varlıklarla ilgili amortisman konularını işler. Ders, sürekli sınıfta alıştırmalar yapma ve sınıfta çözülen alıştırmalara çok benzer örneklerin ev öevi olarak verilmesi ve ertesi ders bu ödevlerin tahtada çözülmesi şeklinde düzenlenmiştir

MVU 103 dersi,  işletme bilimine girişi ve işletmenin fonksiyonlar açısından incelenmesini içermektedir. Bu derste işletme kavramı, işletmenin amaçları, işletmenin türleri, işletmenin işlevleri ve işletmenin temel fonksiyonlarından Yönetim ve İnsan Kaynakları işlenecektir.Dersin amacı öğrencilere işletme kavramını ve çevresini öğretmek, işletmeyi organize edip nasıl yönetileceğini belirlemek, küresel ekonomide işletmelerin önemini vurgulamak ve işletmeler için önemli iç ve dış etkenlerin incelenmesini sağlamaktır.

Başlıca ders konuları arasında sayabileceğimiz başlıklar: Bilgisayarlı muhasebe ile ilgili temel kavramlar. Lineasoft ve Expert programlarının tanıtılması. Bilgisayarlı ortamda bir firmanın kurulması ve temel bilgilerin oluşturulması. Bilgisayarda dönem içi işlemler: Stok kayıtları, irsaliye ve fişler, faturalama, cari hesaplar, çek-senet işlemleri, Banka ve kasa işlemleri. Bilgisayarda dönem sonu işlemler: Muhasebe entegrasyonu, muhasebe kayıtları ve Mali tabloların hazırlanması bu dersin temel hedeflerindendir. Bu ders sonunda öğrencilerin şu becerileri elde etmesi hedeflenmektedir: Bilgisayar programları (Expert ve ETA) ile şirket açma, şirket tanımlama, cari ve stok kartları oluşturma, demirbaş kayıtları, çek-senet işlemleri, banka işlemleri, irsaliye işlemleri, satış/alım fauralama, bodro oluştuma, maaş hesaplama, çalışan sosyal güvenlik işlemlerini yapma, mali tablolaların oluşturulması ve raporlanması (Bilanço, Gelir/Gider tablosu, fon akım, nakit akım, özkaynak değişim tablolarının hazırlanması olarak sıralanmaktadır.
Vergi muhasebesinin tanımı, kapsamı ve yeri. Vergi usul kanunuyla ilgili uygulamalar. Değerleme, yeniden değerleme. Yenileme fonu ve muhasebeleştirilmesi, Gelir vergisi kanunu ile ilgili uygulamalar. Ticari kazançlar, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarım işleri, yatırım indirimi, tarım kazançları, serbest meslek kazançları, ücretler. Menkul ve gayrimenkul sermaye iratları,v.b. iratlar, yıllık muhtasar, münferit beyannamelerin düzenlenmesi, kurumlar vergisi ile ilgili uygulamalar: Muaflık ve istisnalar, matrah ve nispetleri. Kurumlar vergisi ve özel beyanname düzenlemesi ve gelir kesintisi. Fonlar ve geçici vergi uygulamaları konularını kapsamaktadır. Bu ders sonunda öğrencilerin şu becerileri elde etmeleri beklenmektedir: vergi kavramlarını öğrenme, hertürlü vergi hesabını yapabilme, yatırım bordrolarını hazırlayarak bunları muhasebeleştirebilme, yasal mevzuatı ve oranları öğrenerek hesaplamalarda kullanma, gelir vergisi, katma değer vergisi, kurumlar vergisi, stopaj hesaplama, ilgili formları doğru bir şekilde doldurup raporlayabilme.