Bu ders besin kimyası ve analizleri konusunda, besinleri isimlerine göre kategorize etmeden, içerdikleri temel besin öğelerine göre kapsamlı bir bilgi sağlamaktadır: Ders sonunda öğrenci, besinlerin yapısında bulunan makro ögelerin ve diğer bileşenlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, besinin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları, besinle ilgili temel analizlerin ilkesini öğrenir. Derslerde su kimyası, karbonhidratlar, aminoasitler, vitaminler ve mineraller, besinlerde bulunan esansiyel elementler, protein ve yağların yapısı - sınıflandırılması, özellikleri, kalitatif ve kantitatif testleri. Enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, enzim aktivitesini etkileyen etmenler, besinlerde bulunuşları ve besin sanayisinde kullanım alanları ile lezzet, tat ve koku veren maddeler teorik olarak verilirken, bahsi geçen konuların laboratuvarda çalışmaları yapılmaktadır.