Besin kontrolü ve mevzuatla ilgili kavramlar (mevzuat, yönetmelik, tebliğ ve standart kavramlarının tanımları), ülkemizde besinlerle ilgili yasal durum ve düzenlemeler, besinlerin üretimi, işlenmesi, depolanması, ambalajlanması aşamalarındaki yasal uygulamaların öğrenciye aktarılması amaçlanır. Besin kontrolünün tüketici ve halk sağlığı açısından önemi, Gıda Kanunu, Türk Gıda kodeksi, yönetmelikler ve tebliğler, ISO 22000 ve HACCP sistemlerinin uygulama ilkeleri öğretilir. Besinlerle ilgili Avrupa Birliği mevzuatları hakkında bilgi verilir. Gıda mevzuatı; gıda maddelerinin taşıması gereken asgari kalite ve hijyen kriterlerini belirleyen bir kurallar dizisidir. Bunun yanı sıra gıda mevzuatı gıda sektöründe haksız rekabetin önlenmesi, sektörün gelişmesine katkı sağlanması ve ülke itibarının sağlanması gibi olumlu katkılar sağlamaktadır.