Bu dersin amacı
nutrigenetik ve nutrigenomiği tanımlayarak çözümlemeyi öğretmektir. Bu ders
kapsamında öğrenciler DNA ve genetik kodun besin maddelerine ve miktarlarına
olan ihtiyacı nasıl etkilediğini açıklar ve yaşam boyunca optimum sağlığı
korumaya yardımcı olacak çözümler üretir. Diyet-gen etkileşimi kurar ve diyetin faydalı veya
zararlı sağlık üzerine etkilerini açıklamaktadır. Diyetle ilişkili hastalık riskini etkileyen genleri
tanımlamayı ve bu genetik yatkınlıkların altında yatan mekanizmaları çözmeye yardımcı olur.
Nutrigenetik, besinlerin; genom, proteom ve metabolomdaki etkisi üzerinde durur
ve genetik varyasyonun diyet ve hastalık
arasındaki etkileşimi veya beslenme önerileri üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu ders genetik düzeyde kişiye
özel diyetlerin bireysel farklılıklara bağlı verdikleri tepkileri araştırmayı kapsamaktadır. Öğrenciler
bu bireysel farklılıklar, gen seviyesinde değil, tek nükleotid polimorfizm seviyesinde olduğunu
anlatacaktır. Bireylerin aynı besine verdikleri farklı tepkileri açıklığa kavuşturmayı öğretir.